Д-р Георги Чалдъков Сияйната роза Нюргул Салимова: Знам, че ако се

...
Д-р Георги Чалдъков Сияйната роза Нюргул Салимова: Знам, че ако се
Коментари Харесай

Д-р Георги Чалдъков: Държава, която не подкрепя сияйните си таланти, е престъпница

Д-р Георги Чалдъков

 

Сияйната роза Нюргул Салимова: „ Знам, че в случай че се трудя и всичко върви добре, ще се показва добре. “


Време е най-сетне да протестираме групово срещу безотговорността на началниците


От Адам – поради откъснатата ябълка от дървото на познанието за положителното и злото, през Прометей – за откраднатия от Зевс огън и даден на хората, до надарените поети, актьори, учени... и шахматисти, високите и красиви глави на маковете са подложени на страдания, за което преди няколко години писах в „ Синдром на високите макове “.

 

“Подадене - да ти се подава да правиш нещо хубаво ” – ми сподели бай Васил, тогава мой пациент, преди този момент преподавател в селското учебно заведение. Така, научих тази дума, когато през 1967–1970 години бях доктор в село Екзарх Антимово, Карнобатско. И до момента си мисля, че дружно с “дарование ”, това са най-сполучливите преводи на “талант ” (гръцки, talanton – древногръцка монета, мярка за тегло). В нашата богата на гении страна „ умеем ли да прощаваме на хората техния гений “ – запита огромният съветски математик Андрей Колмогоров.

 

Тези дни около огромната наслада от огромния триумф на Нургюл – една Сияйна роза – научихме, че е била оставена сама в Баку на Световната купа за шах (наука, в която се състезаваш, тъй като си Doctus ludens – изученият играещ). И си припомних една история, станала в Аракатака, разказана от Габриел Гарсия Маркес, в която най-възрастният, като гледал по какъв начин децата играят към убитата сърна, споделил: „ Колко хубаво и въпреки всичко какъв брой тъжно е това “.

 

Ето какво с откровена горест сподели преди години и Гена Димитрова – prima donna assoluta – в изявление на журналиста Тома Томов: „ Правих с Павароти „ Джоконда ”. На шансове в живота не съм по-долу от него, само че той има по-голяма реклама, неговата кариера беше устроена, грижена кариера, до момента в който моята я установявам като една негрижена. Като една градина. Просто един богат глас, посяваш, работиш, само че не правиш реклама. Отиваш, обираш плодовете, само че идват другите, купуват от моите плодове, само че реклама – не, аз се състезавах единствено с гения си. Нация, която не поддържа гениите си, е престъпница. ”

 

Следователно, политици, шефове, ректори и всевъзможен тип началници, които не поддържат гениите, са нарушители! Когато с качествена просвета, обучение и просвета (НОК), оценени по заслуги, може да бъде усъвършенствано качеството на живот – най-престижното достижение за една страна – не разбирам за какво „ началниците “ не оказват помощ на надарените българи! Не знаят ли, че това е най-бързият метод за НОКаутиране на нацията. Затова надарените българи бързат да емигрират в меритократични страни, където са задоволени от достиженията на труда си. Там получават самопризнание, у нас – мизерни заплати, унизителни уволнения, тежки инсулти, инфаркти, меланхолия.

 

„ Спри... Недей... Труд кървясъл, Боже, пожалей! “ – появи се информация, че Временната комисия на Световната федерация по шахмат, която ръководи българския шахмат, не е присъединила Нургюл Салимова в националния тим за международното състезание по шах (5–12 септември 2023 г.) – резултат от свадите на четирите (!?) български федерации по шахмат. Всичко това е разновидност на систематичната тематика, отнасяща се и за други федерации, министерства и други институции. Каква отвратителна подигравка: " Gens una sumus " (Ние сме едно семейство) е мото на Световната федерация по шахмат!

 

Ето отговорът на Нургюл на въпроса „ За шампионата за Световната купа в Баку кой подсигури пътуването и присъединяване Ви? “:„ Искам да благодаря на доктор Милен Врабевски, че ми подсигури пътуването и престоя в хотела за първия кръг. Останалата част от шампионата си я платих с персонално мои средства.... От дребна съм привикнала да пътувам без екип. Въпреки това постоянно съм продължавала да работя. Обичам да играя шах, знам, че съм надарена. Знам, че в случай че се трудя и всичко върви добре, ще се показва добре. За себе си, за родителите, бабите и дядовците ми, за страната си. “

 

Господа политици и всевъзможен тип началници, спомнете си какво е написал Ф. М. Достоевски в „ Записки от Мъртвия дом ”: „ Ако изискат изцяло да размажат, да стъпчат и унищожат индивида, да го санкционират с най-ужасното наказване, от което и най-страшният палач би се

разтреперил… то задоволително е да придадат на работата му темперамент на цялостна безполезност и нелепост. “

 

Искам да ви напомня и биохронологията на играта, показана от румънският стихотворец Лучиан Блага (1895–1961):
„ Детето се смее: Играта е моята мъдрост и моята обич.

Младият човек споделя: Любовта е моята мъдрост и моята игра.

Старият човек прошепва: Мъдростта е моята обич и моята игра. “

Господа политици и всевъзможен тип началници, вслушайте се повече в Сияйната роза: „ Шахът е моята игра, моята обич и моята мъдрост. “

 

Време е най-сетне да протестираме групово срещу безотговорността на началниците. Ето един в действителност кротичък сюжет, препоръчан от бургаския режисьор Румен Велев: „ Най-силно би се получило, в случай че площадите се препълнят с хора с разнообразни специалности. Но без никакъв тон. Тихо и безмълвно всички да се съберат към триъгълника на властта. Коленичат и доста безшумно прошепнат: “Моля, идете си! Искаме да живеем в меритократична и филантропична България! ” Това може да се повтаря в продължение на един час през 5 минути. След което протестиращите безшумно да си разотидат. И идват отново на идващия ден. “

 

Инфо: Труд

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР